Featured Posts

The black shirt with a twist
View Post

Featured Posts

A new must have from ALISIA ENCO
View Post

Featured Posts

ALISIA ENCO AT STITCH@COTERIE NEW YORK
View Post
To top
26 Jun

Care sunt diferentele dintre bumbacul organic si bumbacul conventional?

bumbac organic

Faptul ca bumbacul este un material superior pe care il dorim si este recomandat sa il folosim nu mai este un secret. Calitatile fibrelor naturale ofera o multime de beneficii, de la confortul si delicatetea pe care o ofera pielii, pana la respirabilitate. Dar lucrurile sunt mai complexe decat atat – exista diferente si intre calitatile fiecarei fibre naturale, cum exista diferente si in procesul de productie al acestora.

O alternativa excelenta la bumbacul conventional o reprezinta bumbacul organic. O fibra preferata de designerii care pretuiesc nu doar calitatea pieselor vestimentare, ci si actioneaza responsabil pentru mediul inconjurator, bumbacul organic prezinta diferente fata de cel obisnuit inca de la primele sale semne de viata.

Alegerea bumbacului organic este o actiune ce face parte din curentul “sustainable fashion” care, din fericire, incepe sa fie adoptat la nivel mondial. “Sustainable fashion” se refera la toate procesele ce tin de cultivarea materialului, la prelucrarea in fabrici si la procedurile din industria modei gandite pentru a conserva resursele naturale, pentru a reduce poluarea si pentru a eradica exploatarea lucratorilor implicati.

De asemenea, industria modei se regrupeaza in jurul buticurilor ce produc ceea ce se numeste “slow fashion”, adica piese vestimentare unicat sau in editie limitata, colectii cu numar redus de articole si asa mai departe. Acest lucru impacteaza benefic mediul inconjurator deoarece se evita producerea la scara larga a articolelor si se realizeaza piese vestimentare superioare, care isi pastreaza calitatile in timp.

Procesul de obtinere al bumbacului organic vs cel de obtinere al bumbacului conventional

70% din semintele folosite pentru cultivarea bumbacului conventional sunt modificate genetic pentru a fi mai rezistente impotriva daunatorilor si se estimeaza ca 25% din insecticidele si 10% din pesticidele din intreaga lume sunt folosite in aceasta industrie.

In schimb, cultivarea bumbacului organic interzice aceste substante, cunoscute pentru efectul lor negativ asupra solului si a altor organisme din zona cultivata si din apropierea acesteia. Bumbacul organic se obtine din seminte naturale, folosindu-se tehnici naturale de intretinere si cultivare a acestuia. Astfel, cultivarea bumbacului organic nu afecteaza mediul inconjurator, demonstrand astfel responsabilitatea producatorilor, dar si a cumparatorilor care aleg piese vestimentare realizate din acest material.

Bumbacul conventional este cultivat pe aceeasi regiune timp de mai multe cicluri consecutive, secand solul de nutrientii sai naturali. Astfel, apare nevoia folosirii fertilizatorilor sintetici – substante daunatoare mediului inconjurator. Pentru cultivarea bumbacului organic se foloseste metoda rotirii culturilor, dand astfel posibilitatea solului sa revina la calitatea sa naturala si permitand diversificarea agriculturii.

Un al treilea aspect in ceea ce priveste cultivarea bumbacului conventional este faptul ca, pentru recoltare, sunt adesea folosite erbicide pentru a grabi procesul. Mai grav este ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a catalogat unele dintre aceste erbicide ca “posibil cancerigene”, iar acest lucru ar trebui sa atraga atentia asupra pericolelor la care sunt expusi lucratorii implicati in acest proces.

Bumbacul organic castiga si de aceasta data in fata celui conventional, deoarece pentru recoltarea acestuia se folosesc doar tehnici naturale, manuale, fara a implica substante daunatoare omului.

Beneficiile pieselor vestimentare realizate din bumbac organic

Pe langa impactul major diferit asupra mediului pe care productia celor doua tipuri de bumbac il are, materialul obtinut din bumbacul organic adauga beneficii in favoarea acestuia. Designerii care pun accentul pe sustenabilitate la fel de mult ca pe respectarea clientilor lor aleg bumbacul organic.

Materialul obtinut din bumbacul organic, cat si piesele vestimentare realizate din acesta ofera o mai mare rezistenta in timp. Acest lucru se datoreaza lipsei de compusi chimici din fibra.

Lipsa compusilor chimici din fibra inseamna si ca bumbacul organic este antibacterian si antialergic, fiind potrivit chiar si pentru pielea bebelusilor deoarece nu provoaca iritatii.

Nu in ultimul rand, prin alegerea pieselor vestimentare realizate din bumbac organic demonstram nu doar responsabilitate pentru mediul inconjurator, ci si fata de angajatii implicati in procesul de cultivare si prelucrare al acestuia. Demonstram astfel calitati care ne vor aduce cu un pas mai aproape de un viitor sustenabil, inteligent si prosper din toate punctele de vedere.

Colectia de tricouri atemporale ALISIA ENCO – oda pentru responsabilitate si calitate

Cu o gandire vizionara, dar ancorata in valori sanatoase, ALISIA ENCO a ales bumbacul organic pentru noua sa colectie de tricouri – piese atemporale minimaliste, cu o nota sofisticata. In nuante usor de asortat si o eleganta croiala medium fit, fiecare tricou atemporal semnat ALISIA ENCO este o dovada de pretuire a clientelor sale, oferindu-le astfel respect printr-un material de calitate superioara.

Fiecare tricou din colectie are in spate o poveste, dar mai mult decat atat este realizat dintr-un material certificat The Global Organic Textile Standard (GOTS) – standardul international pentru materialele textile organice. Obtinerea certificarii GOTS nu inseamna doar ca fibra este organica, ci si ca procesele implicate in producerea materialului textil sunt prietenoase cu mediul – spre exemplu, apa si energia folosite trebuie sa fie sub anumite valori pentru a fi considerate procese sustenabile.

Pe langa toate acestea, tricourile atemporale ALISIA ENCO imbogatesc colectia de piese vestimentare cu motive traditionale romanesti, oferind astfel posibilitatea realizarii tinutelor sic si relaxate. Potrivite pentru zilele de weekend sau pentru Casual Friday-ul de la birou, aceste tricouri sunt piesa lipsa din puzzle-ul ce reprezinta tinutele femeilor de succes.

O lume mai buna poate parea un vis, dar fiecare dintre noi poate pune o caramida pentru contruirea ei. ALISIA ENCO a facut primul pas prin alegerea bumbacului organic ca material prim pentru colectia sa de tricouri, pasul urmator iti apartine.

Descopera intreaga colectie de tricouri atemporale si gaseste-ti favoritul: https://www.alisiaenco.ro/imbracaminte-2/tricouri

ALISIA ENCO

contact@alisiaenco.ro

Women brand embracing creativity and quality sophistication by Alice Botnarenco. www.alisiaenco.com

x Close

ALISIA ENCO