Featured Posts

The black shirt with a twist
View Post

Featured Posts

A new must have from ALISIA ENCO
View Post

Featured Posts

ALISIA ENCO AT STITCH@COTERIE NEW YORK
View Post
To top
24 Jun

Ia romaneasca.Traditie, bogatie culturala, inspiratie moderna

Ia traditionala romaneasca este poate cea mai cunoscuta piesa vestimentara a portului traditional romanesc. Ia reprezinta “camasa” costumului traditional feminin, dar nu in sensul in care cunoastem camasile moderne. Ia traditionala romaneasca nu avea nasturi, ci se imbraca cu totul, avand poate doar o deschidere in v la guler.

Ce este ia romaneasca?

Nu s-a gasit pana acum locul aparitiei sale sau data exacta, dar sursele istorice o atesta ca fiind purtata prima data de catre populatia Cucuteni. Aceasta piesa vestimentara a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, de la forma la elementele care o impodobesc, iar modelul a evoluat diferit in functie de zona geografica a tarii. La origini, ia romaneasca era o camasa din in sau alte materiale naturale, cusuta cu diverse motive care aveau menirea de a proteja purtatorul de spiritele rele.

Mestesugul iei romanesti a fost transmis din generatie in generatie prin viu grai, iar acest lucru a dus la imbogatirea aspectului sau. Astfel, diferite motive si modele au fost introduse in fiecare regiune a tarii, fiecare avand semnificatii adanc inradacinate in cultura si obiceiurile populatiei respective.

Ia traditionala romaneasca este unul dintre elementele ce definesc cultura din spatiul carpato-danubiano-pontic. Aceasta a rezistat provocarilor seculare, modificandu-si forma si aspectul in functie de cultura regiunii in care era purtata. Practic, putem spune ca ia romaneasca este unul dintre izvoarele istorice cele mai de pret. Urmarind evolutia iei romanesti putem observa evenimentele care au modelat cultura romaneasca de astazi.

Ia traditionala romaneasca este un izvor nesecat de creativitate culturala, care astazi are o valoare nepretuita, acumulata de-a lungul secolelor. Frumusetea si bogatia culturala au fost elementele care au inspirat desginerii moderni sa realizeze piese vestimentare inspirate de ie, iar vedete precum Kate Moss sau Emma Stone si-au dorit sa le poarte.

Tipuri de ii traditionale romanesti

Cel mai intalnit model de ie este camasa cu altita, intalnita in portul traditional al tuturor zonelor din tara. Aceasta este caracterizata prin ornamentele din zona gulerului, pieptului si manecii. Altita este broderia care se afla in zona umerilor, fiind urmata de un incret, o fasie ornamentala, si apoi de randuri ornamentale ce coboara pe maneca.

In zona Hunedoarei s-a dezvoltat asa-numita camasa cu tablie. Aceasta ie este definita prin lipsa incretului, fiind inlocuit cu un ornament bogat de la umar pana la incheietura mainii.

In sudul Transilvaniei este specifica ia cu umar. Aceasta are o fasie care acopera urmarul si inlocuieste altita. O astfel de fasie se afla si in zona cotului, dar si in jurul incheieturii.

Camasa cu lancez introduce o fasie ornamentala sub gulerul iei romanesti si arata precum o piesa vestimentara cu volane. Aceasta poate fi usor recunoscuta in zona Bucovinei.

Camasa cu chiept poate fi recunoscuta dupa ornamentele extrem de bogate din zona pieptului, pe cand camasa incarcata aduce aceste bogate ornamente si in zona umerilor.

In zona Maramuresului intalnim camasa cu platca, la care observam un ornament unic, care se desfasoara de la linia de unire a foilor trupului pana la platca.

Ia romaneasca – mostenire culturala pentru tinutele moderne

Asa cum spuneam, ia traditionala romaneasca este un element vestimentar care poarta o bogatie culturala nepretuita. Astfel, aceasta si ornamentele sale aduc un cumul de semnificatii complexe, de la cultura la pastrarea traditiilor, de la frumusete la superstitii.

Toate aceste semnificatii sunt in continuare de actualitate, iar piesele vestimentare ce poarta ornamentele iei romanesti nu sunt doar extrem de elegante, ci fac o punte intre bogata cultura romaneasca si modernitate.

De aceea, brandul romanesc ALISIA ENCO a ales sa continue bogatia culturala si sa o transforme in alternativa moderna, camasile femeii de business din prezent. Locul motivelor folclorice urmeaza liniile traditionale, aflandu-se pe guler si mansete, dar camasile sunt adaptate celor mai pretentioase cerinte ale femeilor sofisticate de astazi.

CAMASI BRODATE ALISIA ENCO

1. Camasa Hora Fetelor

Camasa Hora Fetelor by ALISIA ENCO este realizata din 100% bumbac de calitate superioara, tesut cu grija intr-un material dens si rezistent. Acesta ofera respirabilitate ridicata, dar si rezistenta, fiind ideal pentru a fi purtat zi de zi.

Varianta moderna a iei, aceasta camasa pastreaza albul imaculat traditional si adauga un plus de culoare la guler si mansete prin motivele traditionale ce amintesc de hora. O hora doar a fetelor, o metafora a femeilor din mediul de business actual.

Gaseste camasa Hora Fetelor aici: https://www.alisiaenco.ro/camasi/colectia-de-camasi-cu-motive-traditionale-romanesti/camasa-alba-hora-fetelor

2. Camasa Trifoi

Camasa Alba Trifoi isi are inspiratia in minimalismul elegant al frunzelor de trifoi, adesea reprezentate ca simbol al norocului pe costumele traditionale romanesti. Asezat pe un croi slim si o culoare imaculata, frunzele de trifoi realizeaza un minunat joc al formelor, urmarind linia nasturilor si culminand cu gulerul de un rosu contrastant.

Din nou, motivele traditionale romanesti reusesc sa ofere un look fresh unei camasi business. Astfel, femeia care poarta aceasta camasa va duce mai departe nu doar bogata incarcatura culturala, ci va fi un stindar al verticalitatii si continuitatii, exact asa cum este modelul tinutei sale.

Gaseste camasa Trifoi aici: https://www.alisiaenco.ro/camasi/colectia-de-camasi-cu-motive-traditionale-romanesti/camasa-alba-trifoi-1

3. Camasa Floare de Mai

Chiar si atunci cand mediul de business impune reguli stricte din punct de vedere vestimentar, creativitatea gaseste un mod de a se face remarcata. Iar creativitatea si curajul tau nu trebuie sa fie strigate pentru a fi observate, ci se definesc prin elemente subtile ce completeaza o tinuta.

Astfel, cu camasa Floare de Mai by ALISIA ENCO iti oferi acel strop de creativitate si curaj care te vor diferentia intr-u mediu in care vestimentatia se cere a fi sobra. Da-ti frau liber imaginatiei si poarta motive traditionale inspirate din portul romanesc pe guler si mansete. Indrazneste sa oferi contrast unei camasi imaculate prin motive viu colorate!

Gaseste camasa Floare de Mai aici: https://www.alisiaenco.ro/camasi/colectia-de-camasi-cu-motive-traditionale-romanesti/camasa-alba-floare-de-mai

4. Camasa Grandeur cu motive traditionale rosii

Daca vorbim despre excelenta, atunci camasa Grandeur este cel mai bun reprezentant. Motivele traditonale ale gulerului si mansetelor sunt cusute cu fir rosu contrastant, oferind o bogatie de semnificatii si un model complex.

Precum detaliile discrete care vorbesc despre tine si creativitatea ta, aceste insertii de inspiratie traditionala nu vor trece neobservate. Mai mult decat atat, te bucuri de o camasa cu croi slim modern si un material minimalist, rezistent si usor.

Gaseste camasa Grandeur aici: https://www.alisiaenco.ro/camasi/colectia-de-camasi-cu-motive-traditionale-aurii-grandeur/camasa-alba-1

5. Camasa Grandeur cu motive traditionale aurii

Pe langa bogatia motivelor, culorilor si firelor pretioase pentru care sunt recunoscute iile romanesti, ele ofera si un material extrem de lejer si in acelasi timp rezistent. Astfel, ALISIA ENCO a ales sa realizeze camasile business creative integral din bumbac de calitate superioara. Materialul ofera respirabilitate, dar si rezistenta ridicata, fiind ideal pentru tinutele zilnice.

Iar motivele traditionale romanesti cusute cu grija la mansete si guler adauga valoare si stil acestor piese vestimentare. Firul auriu din care sunt realizate motivele completeaza albul imaculat al camasii, oferindu-i un look sofisticat cu care nu vei trece neobservata.

Gaseste camasa Grandeur aici: https://www.alisiaenco.ro/camasi/colectia-de-camasi-cu-motive-traditionale-aurii-grandeur/camasa-alba-grandeur

Ia romaneasca este un izvor cultural nepretuit, simbol international al culturii romane, de aceea brandul romanesc ALISIA ENCO a ales sa continue traditia prin camasi business realizate in Romania si brodate cu motive traditionale romanesti.

ALISIA ENCO

contact@alisiaenco.ro

Women brand embracing creativity and quality sophistication by Alice Botnarenco. www.alisiaenco.com

x Close

ALISIA ENCO